Szőlőbirtok

 

A Twickel Szőlőbirtok története

A gyökerek meghatározóak az ember életében. Régi nemesi családok, s azok leszármazottai érzik fontosnak, hogy visszatérjenek az ősi hazába. Ezek közé tartozik Báró Twickel György is.

Édesapja, az Észak-Rajnai Westfaliai származású Clemens Twickel báró családi elhatározásból Magyarországon befektetési lehetőséget keresett és talált 1993-ban. Ennek eredménye a mai Szekszárd Zrt, melynek szerves része a szőlészeti és borászati ágazat.

A család Magyarországhoz való kötődése nem véletlen, hiszen Twickel Báró felesége a régi nemesi családban született Zichy Mária Terézia grófnő. Magyarságtudatát, a magyar kultúrát, nyelvet a család őrizte, így vállalkozásuk könnyen helyet talált magának Szekszárdon, s örökösként Báró Twickel György, mint egyedüli tulajdonos működteti a Szekszárd Zrt-t. 

Eltökélt törekvése, a minőség emelése mára Magyarország egyik legmodernebb borászati üzemévé tette a pincészetet. Így azt az ország csúcsborászatai között tartják számon. Mindezek alapján a pincészet 2008 elején felvehette a „Baron von Twickel Szőlőbirtok” nevet.

A Baron von Twickel Szőlőbirtok szőlőterületei a Szekszárdi borvidéken, Magyarország hagyományokban egyik leggazdagabb borvidékén találhatóak. A borvidék 2 600 hektáros szőlőterületével európai összehasonlításban ugyan inkább a kisebbek közé tartozik, történelmileg azonban kétségkívül Európa legfontosabb borrégióinak egyike. 

A 19. század végén a Szekszárdi Kadarka a csúcsminőségű vörösborok megtestesítője volt és a franciaországi filoxéra-vész idején a franciák nagy mennyiségben importáltak szekszárdi borokat, mivel csak ez a vörösbor felelt meg a francia nemesség kényes ízlésének. 

Érdekes, hogy ez a borvidék Európa azon kevés régiói közé tartozik, amely a filoxéra-pusztítást nagyobb károk nélkül átvészelte. 

Sajnos a borvidéket elfeledte a világ, jóllehet a szekszárdi borok nagy rajongójának, Liszt Ferencnek szavai, aki egyik 150 évvel ezelőtt írt levelében így fogalmazott: „Minden alkalmat megragadok, hogy dicsérjem a szekszárdi bor páratlan tökéletességét, és kedvezően segítsem népszerűségét” vagy IX. Piusz pápa szavai, aki 1865-ben ezt írta a szekszárdi borról: „Ép kedélyemet, egészségemet egyedül e tartja fent.” ma sem veszítettek érvényükből.