Szekszárdi Borvidék

borvidek1A borvidék a Szekszárdi dombság keleti területén helyezkedik el, ami Szekszárd, Őcsény, Decs szőlőit jelenti. A terület központi települése Szekszárd, amely a legnagyobb szőlőterülettel rendelkezik és nevet ad a borvidéknek. A borvidék területének mintegy 70%-án kék, 30%-án fehér szőlőt termelnek. A Szekszárdi borvidék legjellemzőbb szőlőfajtái a merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, chardonnay. Ezek közül több a világfajták közé tartozik. A vidék jellegzetes borfajtája közé sorolható még a bikavér.

A 19. század végén a Szekszárdi Kadarka a csúcsminőségű vörösborok megtestesítője volt és a franciaországi filoxéra-vész idején a franciák nagy mennyiségben importáltak szekszárdi borokat, mivel csak ez a vörösbor felelt meg a francia nemesség kényes ízlésének.

borvidek2Érdekes, hogy ez a borvidék Európa azon kevés régiói közé tartozik, amely a filoxéra-pusztítást nagyobb károk nélkül átvészelte. Sajnos a borvidéket elfeledte a világ, jóllehet a szekszárdi borok nagy rajongójának, Liszt Ferencnek szavai, aki egyik 150 évvel ezelőtt írt levelében így fogalmazott: „Minden alkalmat megragadok, hogy dicsérjem a szekszárdi bor páratlan tökéletességét, és kedvezően segítsem népszerűségét” vagy IX. Piusz pápa szavai, aki 1865-ben ezt írta a szekszárdi borról: „Ép kedélyemet, egészségemet egyedül e tartja fent.” ma sem veszítettek érvényükből.

kapolnaA terület egyedülállósága elsősorban az éghajlati és a talajadottságokban keresendő. A hosszú tél és a szélsőséges, de száraz nyár, valamint az igen vastag löszrétegek a szőlőtermesztéshez ideális feltételeket teremtenek.

A Magyarország éghajlatát befolyásoló atlanti, mediterrán és kontinentális hatások elemei itt találkoznak. A terület keleti irányban nyitott, így a meleg kontinentális légáramlatok szabadon járnak, és alakítják ki a jellegzetes éghajlatot.

A talaj szerkezetében a vastag löszrétegek alatt (amelyek közül néhány akár a 30 méteres vastagságot is eléri) a homok, agyag, kőzúzalékos erdőtalaj találhatók meg. Ez az összetett talaj adja a szekszárdi borok gazdag fűszereit, sokszínű aromáit, jellegzetes és harmonikus savait.